Nová D4 bude „ekodálnice“

Práce na dostavbě dálnice D4 z Příbrami do Písku se rozběhly. Jedná se o první PPP projekt v České republice, který získalo ve výběrovém řízení konsorcium francouzských firem Meridiam, Vinci Concessions a Vinci Highways. Projekt by měla odlišit ambiciózní environmentální strategie, která zavazuje koncesionáře i jeho dodavatele pracovat s ohledem na přísná ekologická a bezpečnostní pravidla, jež Vinci Hihgways implementuje do všech svých projektů.

Tento závazek ochrany životního prostředí je zjevný již v přípravných pracích. Podél nového úseku, který bude mít 32 kilometrů, se pohybují například zoologové. Dohlížejí na umísťování zábran pro obojživelníky, které je mají ochránit před stavebními stroji. Celkem jich bude po trase umístěno 16 km.  Využívána je speciální tkanina, která zamezí obojživelníkům dostat se do prostoru stavby. Mobilní zábrany pro obojživelníky později vystřídají pevné naváděcí stěny. Kromě toho vznikne nad dálnicí 40 mostních konstrukcí, přičemž 5 z nich bude primárně sloužit pro migraci zvěře. K zachování biodiverzity a k prevenci před znečištěním přispěje i to, že se na stavbě nebudou používat žádné pesticidy a vzniknou nové retenční nádrže na srážkovou vodu.

Projekt Via Salis se hlásí také k podpoře cirkulárního hospodářství, která se promítne například v recyklaci materiálů. Při stavbě „ekodálnice“ se využije část vytěžené zeminy, která by jinak skončila na skládce. Počítá se také s tím, že nové uplatnění najde většina vyfrézovaného asfaltu.

„Nové úseky D4, které budou splňovat ty nejvyšší mezinárodní bezpečnostní i ekologické standardy, by měly být hotové do konce roku 2024. Jsem rád, že při výstavbě můžeme v oblasti ochrany životního prostředí využít know-how a zkušenosti Vinci Highways,“ doplňuje generální ředitel Via Salis Christian Biegert.

Na staveništi pracují v těchto dnech kromě samotných stavařů i geodeti a pyrotechnici, po skrývce ornice do terénu vyrazili archeologové, kteří tu provádějí záchranný výzkum.

Novou dálnici buduje pod názvem Via Salis firma DIVia stavební, 100% dceřiná společnost skupiny EUROVIA CS.